• O mutare înțeleaptă!

Compare Listings

Imobiliare în România 2019

Ce ne așteaptă pe piața imobiliară în 2019?

Pentru cei care vor să investească, imobiliarele au devenit un mediu investițional cu randamente bune, de la an la an.

Anul acesta putem sesiza o creștere sensibil mică, cu tendințe de stabilizare, un optimism mai moderat în investiții, cel puțin până în 2022. Ritmul de creștere nu va depăși 10% și va duce la o reașezare/reorientare spre alte zone de investiții decât cele din 2015.

Tendința de creștere se va menține, numai că ritmul va fi diferit în funcție de ritmul de dezvoltare al țării și al mediului economic. România urmează un drum de dezvoltare economică tip Europeană, cu dorința și tendința de a ajunge un stat dezvoltat european. 

Învestitorii vor căuta zone cu randament crescut, iar România are un randament mediu, este o țară sigură din punct de vedere al siguranței, dar cu oarecare instabilitate economică. Vor căuta parteneriate stabile și corespondenți/dezvoltatori care să le asigure investiții căt mai sigure. Ei vor face această presiune și vor încerca să facă achiziții la un preț care peste 5 ani le poate aduce un 30% randament.

În România salariul din marile metropole este în medie de 750 Euro, comparativ cu cele ale metropolelor din țările dezvoltate Europene, cu o medie de 2.250 Eur, o diferență de 3 ori mai mare. Prețul pe mp construit în România este de 1.600 Euro/mp, comparativ cu cel din Germania de 5.600 Euro/mp, rezultând o diferență de 3,5 ori.

Prețul pe hectar la pământ a respectat cam acceași proporție, tendința fiind clară de atingere a valorilor Europene. Numai cine nu vrea să vadă va spera că prețurile vor scădea la nivelul anului 2015.

Un apartament modest cu 2 camere și suprafață de 55 de metri pătrați ajungea să coste, în medie, aproape 120.000 de euro în București, peste 80.000 de euro in Cluj-Napoca și peste 55.000 de euro în orașe cu putere economică mai mică, așa cum sunt Galați si Bacău…Sunt și orașe cu scăderi pe imobiliare: în Constanța și în Brașov, metrul pătrat de apartament costă acum cu 20% mai puțin decât în 2015.

Cățiva parametri de luat în calcul:

Rentabilitatea investiției imobiliare – care trebuie să fie spre mediu.

Indicele ROBOR – în scădere.

Cererea de locuințe – în creștere.

Tendința prețului în imobiliare – în creștere în acest moment cu același ritm ca cel din Europa.

GDP/PPP – Purchasing Power Parity – ne dă locația unde ar trebui să fim pentru ca puterea noastră de cumpărare să fie ok:

Luxembourg 115,203 9.87 1 131,956 1 112,623 5.94 3 124,410 3
Romania 12,669 1.09 64 17,031 62 27,653 1.46 62 33,790 57

Veniturile salariale: în mediul privat nu vor crește, în mediul bugetar sunt plafonate.

Independența financiară

Se câștigă greu în imobiliare:

  • Investiții – tendința de a ajunge un dezvoltator imobiliar care construiește spații cu randament cuprins între 20-30%.
  • Venit sigur – stabilitate la închiriere, sau proiecte bine poziționate. Rent Yield = Chiria x 12 luni/valoarea imobilului x 100, ar trebui să fie peste 6%.
  • Economii – cheltuielile trebuie urmărite în fiecare lună. Respectarea unui buget lunar. Investiții doar în lucruri utile.

 

img

Barda Catalin

Related posts

Cum cumperi o casa cu 0$

Graham Stephan Sunt mândru să spun că această proprietate ... a fost gratuită. M-a costat 0...

Continuați lectură
Barda Catalin
de Barda Catalin

Cele mai bune cai de a face bani

Ce trebie sa faci ca sa rupi zona de comfort si sa devii activ in zona de business? Kris Khron...

Continuați lectură
Barda Catalin
de Barda Catalin

Operator Baza de date imobiliare

Operator baza date IMOBILIARE Dacia Imobiliare Bacau www.dacaimobiliare.ro  |...

Continuați lectură
Barda Catalin
de Barda Catalin

Alătură-te discuției


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/daciaimobiliare/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/daciaimobiliare/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/daciaimobiliare/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 110